Helsinki-kierros

Senaatintori. 1800 -luvun ensimmäisen puoliskon aikana rakennettu monumentaalinen vanha Helsinki, jota hallitsee Tuomiokirkko. Itäreunalla on pääministerin ja valtiovarainministerintyöpaikka. Länsireunalla Helsingin Yliopisto ja  Kansalliskirjasto. 

Musiikkitalon aulan katosta riippuu Kirsi Kaulasen teräsveistos Gaia.

Kansalaistorilla Musiikkitalon edessä laulaa jättiläismäinen Reijo Hukkasen veistämä hauki. Mannerheimintiellä vastapäätä Oodia sijaitsee Eduskunta. Sen istuntosali on mitoitettu samalle tasolle Oodin Kirjataivas-kerroksen kanssa vertauskuvaksi kansanvallan, elinikäisen oppimisen ja ilmaisun vapauden asialle. Finlandiatalo on menossa piakkoin toisen kerran isoon remonttiin ja rakennuspeitteiden alle, mutta vielä toistaiseksi Alvar Aallon arkkitehtuuri on esillä hienosti ja sitä voi ihailla sekä Oodin ikkunoista että Mannerheimintieltä. Viime remontissa 1990-luvun lopulla Finlandiatalon marmoriseinästä saattoi ostaa murun tai lohkareen mukaansa - toivottavasti näin käy tälläkin kertaa.

Katsomme maksutta Kansallismuseon aulan freskot: siellä Lemminkäinen kyntää kyistä peltoa, Väinämöinen kalastaa haukea ja Ilmarinen takoo Sampoa, jonka Kalevan pojat sitten varastavat ja alkaa Väinämöisen tappelu Louhen kanssa Sammosta. Sampo uppoaa tappelussa alkumereen, eikä näin Sammon takomaa loputonta vaurautta ole kenelläkään. On siis käytävä töissä. Jos teillä on aikaa, olisi hienoa käydä katsomassa myös Suomen tarina -näyttely. Se on Suomen historia esitettynä sisukkaana työntekona, tiukkana Talvisotana ja talouden realiteetteina, mutta myös hauskasti Anne Pohtamon Miss Universum -tiaroineen, Muumeineen ja äitiyspakkauksineen. Voit myös kuvauttaa itsesi uutena Tasavallan presidenttinä tai käydä virtuaalisaunassa.  Tietysti esillä on myös kamppailu itsenäisyydestä - Bobrikoffin muotokuva ja Eugen Schaumanin verinen aluspaita.

Eteläsatamassa Viking ja Silja ovat taas saapuneet omiin laitureihinsa Tukholmasta. Kuva:Lauri Rotko, Helsinki-marketing.

Jatketaan Senaatintorille, jossa seisovat komeana Valtioneuvoston linna, joka on Suomen hallituksen ja pääministerin virkapaikka, Helsingin Tuomiokirkko, Helsingin yliopisto ja Kansalliskirjasto. Voimme käydä piipahtamassa Kansalliskirjastossa tai kulman takana Suomen Pankin Rahamuseossa. Jatkamme uusittujen Torikortteleiden kautta Kauppatorille. Allas Sea Pool on suosittu huvittelupaikka Presidentinlinnaa vastapäätä. Milloin viimeksi kävit Suomenlinnassa? Tai Vallisaaressa? Katso lisätietoja! Suomenlinnan lisäksi voimme käydä tutustumassa Harakka-saareen tai Uunisaareen. Löyly -sauna Hernesaaressa valittiin Time Magazinen listalla maailman100 kiinnostaviman paikan joukkoon. Löyly edustaa ekologista ja innovatiivista uutta rakentamista, mutta se on myös hyvin perinteinen saunakokonaisuus. 

Löyly -sauna Hernesaaressa. Kuva:Joel Pallaskorpi. Helsinki Marketing Oy

Helsinkiä rakennetaan vimmatusti. Yllä oleva kuva on Hernesaaresta, jossa parhaillaan rakennetaan laituria kansainvälisille risteilijöille ja asuntoja ja liiketiloja tuhansille ihmisille. Kantakaupungin rannoilla sijainneet rahtisatamat ovat muuttaneet Vuosaaren uuteen satamaan ja uudet kaupunginosat Kalasatama ja Jätkäsaari ovat Helsingin uusia kaupunginosia. Pasilaan rakennetaan Suomen korkeimpia tornitaloja. Liikenteessa esiintyy paikoin ongelmia, koska katutöitä tehdään kaiken aikaa. Mutta metro kulkee nyt idästä länteen ja päinvastoin, Vuosaaresta ja Mellunmäestä Espoon Matinkylään saakka ja samaan metroon mahtuvat kaikki kaupunkilaiset, vieraat ja maahanmuuttajat. Helsingissä on Euroopan toimivin julkinen liikenne.

Kansalliskirjaston rauhassa Paula käyttää Taskukirjasto -appiaan. Milloin kävit viimeksi Kansalliskirjastossa? Oletko käynyt Suomen Pankin Rahamuseossa? Onko Kansallisarkisto tuttu? Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki on hauska, koska aikuiset muistavat millaista oli istua näissä pulpeteissa.

Helsingin Kaupunginmuseossa Sederholmin talossa voi leikkiä koulua. 

Helsingissä voi järjestää taidekierroksen: Amos Rex -taidemuseossa on ollut valtavasti kävijöitä, Kiasma ja Helsingin taidemuseo HAM sekä kymmenet galleriat esittelevät aina jotain uutta ja merkillistä. Helsingin kaupungin markkinointi kokoaa gallerioista päivitettyä luetteloa My Helsinki- sivuille: https://www.myhelsinki.fi/fi/n%C3%A4e-ja-koe/n%C3%A4ht%C3%A4vyydet/10-x-helsingin-taidegalleriat

Amos Rexissä on parhaillaan esillä ihmeellisiä teoksia Studio Driftin taiteilijoilta.

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!