Historiallisia mielen muutoksia

Upea syksy on tullut Lapinlahdensairaalan puistoon. Kaikkien Lapinlahti -toivottaa meidät tervetulleeksi tutustumaan mielen maisemiin ja kulttuurihistoriallisiin kertomuksiin. 

 

Seuraava kierros:

Aika: 10.10.2020 Aleksis Kiven päivänä, klo 14.00 - 16.00

Paikka: Lapinlahden sairaalan sisäpiha, kahvilan edessä.

Hinta: EUR 15 sis alv.

Varaukset: ulla-maija.rouhiainen@ullistravelstudio.fi

Aleksis Kivi:

"Saapa tässä mies koetella yhtä ja toista, sekä leikkia että totta, tässä mailmassa, jonka oppineet sanovat ymmyrjäiseksi kuin minun pääni ja pyörivän tyhjässä ilmassa. Mutta kas, kun kaikki viimein ympäri käy, niin otamme ryypin ja unohdamme kaikki. Ryypin otamme ja nauramme ja itkemme yhtaikaa elinkautemme retkille."

"Mutta tämä on  kuitenkin pahin paikka: ei yhdelläkään kustantajalla ole luottamusta minun kirjoituksiini, ja sentähden kirjoitan minä niin kylmällä ja toivottomalla miellä."

"Mykkä peikko meitä kammoittaa enemmin kuin se, joka kirkuu ja peuhaa."

"Tuonen-tupa tehkäät poijan tämän asunnoks; Hän kätköhon mullan astuu…”

”Tuskasta tietämisen pois, kaikk´ ääretön tyhjyys olkoon.”

Osallistukaa, ooosallistukaaa!

#hyvä #mieli #kaikilla #lapinlahti #hietaniemi


 

Ajankohtainen Lapinlahden vanha mielisairaala on täynnä elämää. Monet mielenterveyden ammattilaiset, taiteilijat ja käsityöläiset käyttävät tätä 171 vuotta vanhaa Engelin suunnittelemaa monumentaalista taloa ja puistomiljöötä harjoittaakseen elinkeinoaan ja tapahtumia järjestäen. Lapinlahden ystävien kamppailu Helsingin kaupungin suunnitelmia vastaan myydä Lapinlahti kiinteistösijoittajille on tällä hetkellä voitettu kaupunginvaltuustossa. Paikan ja alueen kehittämisideoita suunnittelemaan palkataan syksyllä selvityshenkilö.  Tällä hetkellä säilyttämiskampanja kulkee nimellä "Kaikkien Lapinlahti". 

Lapinlahden sairaala on inspiroiva miljöö monille luoville ihmisille, mutta siitä halutaan tehdä myös kaupallisesti toimiva keskus. 

Historiallisia mielen muutoksia -kierroksella keskustelemme, kuinka lääketiede ja biologia ovat kehittäneet psyykkisten sairauksien hoitoa vuosisatojen aikana. Tiede alkoi syrjäyttää uskontoa mielisairauksien ymmärtämisessä. Naisten yhteiskunnallinen asema muuttui ja luokkaerot aiheuttivat muutoksia myös mielisairauden hoidossa. Kun Lapinlahti perustettiin, kesti vielä 15 vuotta ennenkuin Sigmund Freud ja 34 vuotta ennenkuin C.G.Jung syntyivät. Nämä herrat keksivät uuden universumin, jolle on annettu nimi ihmisen "tiedostamaton".  Huumaavat lääkkeet ja alkoholi olivat syynä monen ihmisen pahaan oloon jo 170 vuotta sitten. 

Aleksis Kiven huoneen installaatio, 2017.

Keskustelemme kierroksen aikana myös Lapinlahden kuuluisista potilaista. Heistä tunnetuin on Aleksis Kivi, jonka masennuksen aiheuttajista ainakin kaksi lepää Hietaniemen hautausmaalla. Toinen heistä on Albina Palmqvist, joka antoi nuorelle Aleksikselle rukkaset ja toinen on professori August Ahlqvist, jonka muistovärssy Kiven kuoleman johdosta on järkyttävä:

”Runoilijaks ma ristitiin / sanottiin Shakespeareksi / verraksi Väinön väitettiin. / Muut´en mä ollut kuitenkaan / kuin taitamaton tahruri / ja hullu viinan juoja vaan.”

Ahlqvistin kritiikki aiheutti sen, ettei Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaissut Seitsemää veljestä Kiven elinaikana ja se oli Kivelle valtava pettymys. Seitsemän veljestä on ensimmäinen suomenkielellä julkaistu romaani. Aleksis Kiven huone Lapinlahdessa on museoitu. 

Kuva näyttelystä, jossa potilaat kuvaavat psyyken lääkkeiden vaikutusta itseensä.

Lisää Lapinlahden toimijoista tämän linkin takana: 

https://blogit.ksml.fi/ullis-r-urgent/mielettoman-hieno-lapinlahden-sairaala/

Kierroksella tutustutaan myös Hietaniemessä lepääviin entisiin Lapinlahden sairaalan potilaisiin, tiedemiehiin ja lääkäreihin. 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!