Salainen Talvipuutarha

Komeat sinisarjat (Agapanthus) kukkivat Talvipuutarhan terassilla kesäisin. Vasemmalla perustaja ja lahjoittaja Julius af Lindforsin rintakuva katselee Ruusutarhan yli Töölönlahdelle.

Kasvit ovat maapallon viisainta porukkaa. Ne osaavat muuttaa auringon säteilyn omaksi energiakseen vain veden ja hiilidioksidin avulla. Tämän energiatuotannon tuloksena me ihmisetkin saamme niiltä happea ja sokeria elämiseen. Ihmisen energiantuotanto on sotkuista lopunajan puuhaa tähän verrattuna. Aurinkoenergiantuotanto alkoi 3000 miljoonaa vuotta sitten bakteereissa ja sitten syntyivät sammalet ja sitten sanikkaiset, ne ovat siis pisimpään pallollamme pärjänneitä olentoja. Ihmissuku alkoi kehittyä 2,5 miljoonaa vuotta sitten ja ihmiset alkoivat puuttua kasvien elämään muutenkin kuin niitä keräilemällä ja syömällä vain 10.000 vuotta sitten. Silloin alkoi peltoviljely, eli agrikulttuuri.

Paratiisi sijaitsee Irakissa. Gerard Mercatorin kartta (1640) kuuluu maailman hienoimpaan A.E.Nordenskiöldin karttakokoelmaan, jota säilytetään Suomen Kansalliskirjastossa. (Tervetuloa myös Kirjakierroksilleni!) 

Sanotaan, että ihmisten karkoitus Paratiisista on Raamatun myyttinen kuvaus maanviljelyksen alusta; ihmiset joutuivat pois metsästäjä-keräilijän vapaasta Paratiisista ja sen jälkeen "hiellä ja vaivalla" ansaitsemaan elantonsa pelloilla. Ihminen on kamppaillut luonnon kanssa ja päässyt voitolle vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Kasveja on "jalostettu" ja hyönteisiä ja bakteerien ja virusten aiheuttamia tauteja on myrkyillä saatu taltutettua niin, että meillä ei ole Paratiisista eikä pelloistakaan jäljellä enää juuri mitään.

Pörriäiset pörräävät Talvipuutarhan salkoruusuissa.

Kasvitieteellisissä laboratorioissa säilytetään vanhoja, alkuperäisten kasvien soluja kassakaapissa, että ihmisellä olisi tulevaisuudessa jotain, mitä alkaa taas kehittää ja jalostaa. Aatamia ja Eevaa oli varoitettu Hyvän ja Pahan tiedon puusta, mutta he ottivat riskin. Kasvit kyllä tulevat selviämään tulevaisuudessa, mutta ihmisten pitäisi alkaa oppia. 

Jakaranda on eräs maailman kovimmista puulajeistaja kelpaa myös Suomen kansanedustajien tapapuolen alle Eduskunnassa. 

Me ihmettelemme kierroksella kasvien uskomatonta monimuotoista kauneutta, hyvyyttä ja viisautta. Talvipuutarha on 125 vuotta antanut ihmisille mahdollisuuden käväistä Paratiisin esikartanoissa. Nykyään puutarhassa on esillä sesongin ajankohtaisten kasvien lisäksi pääasiassa vanhoja koristekasveja ja muutamia hyötykasveja.  Keskustelemme kasvien kulttuurihistoriasta ja käymme löytöretkillä, Iso-Britannian ja Alankomaiden siirtomaa-imperiumeissa. Tutustumme Läntisen pallonpuoliskon ihmiskunnalle lahjoittamaan lajikirjoon.

Lumikuningatar kukkii alkutalvesta Talvipuutarhassa.

Tapaamme Aurora Karamzinin Hakasalmen huvilasta tuodun vanhan kamelian ja kalliolaisen perheen lahjoittamaan Himalajan rinteiden valkoiseen lumiorkidean. Tutustumme vanhoihin rahapuihin ja muihin puihin. Keskustelemme myrkkykasveista, viinin valmistuksesta, maustamisesta ja tietysti Helsingin historiasta.

Eräs pikkutyttö ilmoitti kierroksella: "Mun nimi on Iiris. Se on kasvi." Toinen tyttö sanoi: "Mun nimi on Minttu, sekin on kasvi!" Ja siihen pikkupoika valitti: "Miks vaan tytöillä voi olla kasvien nimiä - miksei pojilla?". Kysyin minkä kasvin nimen poika olisi halunnut itselleen ja hän vastasi: "Vaikka jonkun puun". 

Opastetulla kierroksella noudatetaan turvaohjeita, huolehditaan käsihygieniasta, pidetään turvavälit, osallistujilla tulee olla kasvomaskit. Oppaalla on suojapleksi.  Varaa kierroksesi täältä! Talvipuutarharetki on ihana lahjaidea tai perheen piknik eväineen.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!