Tuusulanjärvi

 

Kuvassa näkyy Tuusulanjärven taivasta 1800-luvun lopussa. Sama taivas loistaa siellä edelleen. Taulun teki taiteilija Eero Järnefelt, joka maalasi paljon pilviä. Tuusulanjärven taiteilijayhteistön tarinat ovat osa Suomen tärkeintä kulttuurihistoriaa. Kaikki tunsivat kaikki. Eero Järnefeltin suku oli mukana monessa ja hänen rouvansa Saimi oli omaa sukua Swan ja kuului samaan Swanien siskoksien, "mustien joutsenten" -parveen kuin Lapinlahden sairaalan ylilääkärin Christian Sibeliuksen vaimo Nelma, sekä runoilija, kääntäjä Otto Mannisen vaimo, kirjailija Anni Swan ja Lyyli Armias Swan, joka toimi Lapinlahden mielisairaalan ylihoitajana - esimiehenään Chrstian Sibelius - joka siis oli Jean Sibeliuksen, Ainolan säveltäjäneron pikkuveli, joka oli naimisissa Eero Järnefeltin siskon Aino Järnefeltin kanssa, joiden äiti oli Elisabeth Järnefelt-Clodt-von Jurgensburg, joiden sisaruksia olivat mm. kirjailija Arvid Järnefelt ja säveltäjä Armas Järnefelt. Tähän Elisabeth -rouvaan ihastui nuori kirjailija Juhani Aho, joka yritti riiata Aino Järnefeltiä ja mutta kirjoitteli ihastuneita kirjeitä myös äiti Elisabethille. Juhani oli naimisissa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin kanssa, joiden perheessä vaikutti merkittävästi myös Vennyn sisar Tilly. Molemmat sekä vaimo Venny, että Tilly rakastivat Juhani Ahoa ja saivat lapsen Ahon kanssa. Eikä tässä vielä kaikki.

Venny Soldan-Brofeldt: Enkeli. Tanssi. Ajoittamaton.

Kannattaa tulla kuulemaan Tuusulanjärven ihmisten elämästä ja heidän vaikutuksestaan Suomen syntyyn, heidän yhteyksistään ulkomaille ja tutustumaan mestareiden taiteeseen.

Halosenniemi on Pekka ja Maija Halosen ja heidän ison perheensä upea hirsinen ateljétalo. Halosenniemen ja Ainolan puutarhoissa kasvatetaan perinteisiä vihannes- ja yrttimaita ja huolehditaan marjapensaista ja hedelmäpuista. Perennapenkeissä tapaa tuttuja kasveja.

Syysleimuja Ainolassa.

Tuusulanjärvellä on paljon koettavaa: Lottamuseo, Erkkola, Onnela, Tuusulan ja Järvenpään taidemuseot, Aleksis Kiven kuolinmökki ja hauta Tuusulan hautausmaalla vanhan kirkon vieressä.

Härmän Rati tarjoilee luomuruokaa ja vaikkapa aamupäiväkahvia bussryhmille.

Tuusulanjärven voi yhdistää helposti käyntiin Helsingissä.

Kesto: 3 h

Hinta 270 e / ryhmä + alv 24 %

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!