Kirjakierros

Ennen matkailualaa olin neljä vuotta kirjaston tätinä Savonrannan kunnankirjastossa. Vuonna 1994 julkaisin ensimmäisen tietokirjani. Kirjat merkitevät minulle vapautta tutustua ja rakastua uusiin asioihin ja ihmisiin ja aikoihin. Kuvassa Kansalliskirjaston Rotunda -osa, jonka on suunnitellut Gustav Nyström. Se valmistui  vuonna 1906 ja liittyy kauniisti Engelin suunnitteleman 1800-luvun alkupuolella valmistuneeseen vanhaan empirerakennukseen.

Lähdemme kirjakierrokselle Lönnrotin patsaalta Vanhan kirkkopuiston kulmalta. Aloitamme kansantaruista ja Kalevalasta ja päädymme moderniin tietoon ja kerrontaan. Keskustelemme Helsingissä kirjoittaneiden kirjailijoiden elämästä ja tuotannosta ja kirjojen kustantamisesta. Vanhan Kirkkopuiston ympärille keskittyy paljon kirjallista historiaa.

Seuraavat Kirjakierrokset:

16.9. klo 16.00 Kirjakierros - Helsingin kävelyfestivaali. Varaukset: Helsingin kävelyfestivaali
Lähtöpaikka: Lönnrotin puistikko, Lönnrotinpuistikko 5, vastapäätä Vanha kirkkoa
Hinta: EUR 15,00 (sis. alv 24%) 
Ryhmään otetaan 25 osallistujaa. 
Osa Helsingin kävelyfestivaalin ohjelmaa.
Lisää kivoja kierroksia täällä: Helsingin kävelyfestivaalit 6.8.-19.9.2021
Väiski ja Lönnrot istuvat Antero Vipusen naamalla  Suomen neito on antanut hiuksiaan Väinön kanteleen kieliksi. Emil Wikström.1902.

Bulevardille muutti vuonna1930 Porvoosta, Suomen suurimmaksi kustantamoksi kasvanut Werner Söderström Osakeyhtiö. Jalmari Jäntti ja hänen poikansa Yrjö Jäntti hallitsivat WSOY:ta vuosikymmenien ajan. "Aivan niin kuin kirja on persoonallinen, on myös kustannusliikkeen oltava persoonallinen. Persoonallisuutensa se saa liikkeenjohdosta, johon kaikki langat keskittyvät, johdosta, jona on yksi ainoa laajoin valtuuksin toimiva mies muutamine apulaisineen.", totesi Yrjö Jäntti. Sitaatti on Tammen Jarl Hellemanin kirjasta Kirjalliset liikemiehet (2002,Otava). "Yrjö Jäntti eli elämänsä loppuun siinä lujassa uskossa, että hän oli sanonut lopullisen totuuden kustannustoiminnasta" kirjoittaa Helleman. Nyt WSOY sijaitsee Lönnrotinkadulla ja sen omistaa ruotsalainen Bonnier-kustantamo, jonka omistavat kansainväliset pääomasijoittajat. WSOY:n  tarina on keskeinen osa Suomen kulttuurihistoriaa.

"Se oli hullu retki taivaanrantakiviä pitkin" kirjoitti Paavo Haavikko

Bulevardilla sijaitsee myös runoilija, akateemikko Paavo Haavikon perustama Art House. Jyväskyläläisen Gummeruksen Helsingin toimisto sijaitsi Lönnrotinkadulla ja kulman takana hotelli Tornissa on tehty paljon kirjallista historiaa. Käymme tutustumassa myös Hagelstamin antikvariaattiin. 

Alvar Renqvist oli Otavan kasvun aloittaja ja hänen poikansa Reenpäät jatkoivat suomalaista sivistysprojektia, oppikirjojen, käännösten ja kauno- ja tietokirjallisuuden kustantamista.

Myös Otavaa on hallinnut sukudynastia Renqvist-Reenpäät. Vierailemme Otavan kirjakaupassa Uudenmaankadulla. Varaa kortti ja kassi mukaan - saamme 50% alennuksen kirjoista (ei koske oppikirjoja).

 

Otavan Reenpäät ovat lahjoittaneet  arvokkaan kirjakokoelman Kansalliskirjastoon.

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!