Anna metsän katsoa sinua
Helsingissä elämä, liikenne, business ja ihmiset valloittavat koko ajan lisää tilaa. Mutta Helsingissä sijaitsee myös monia maailman hienoimpia luontokohteita, joihin kannattaa tutustua. Yllä olevassa kuvassa on ainutlaatuinen Kallvikinniemi, vain 20 minuutin metromatkan ja parinkymmenen minuutin kävelyn päässä Rautatieasemalta. Näinä aikoina luonnon merkitys ihmiselle ja koko pallolle ymmärretään paljon paremmin ja kokonaisvaltaisemmin. Kyse ei ole vain liito-oravasta tai lahokaviosammalesta, kyse on ihmislajin olemassaolosta.
Viisaimmat päättäjät ymmärtävät, että tulevaisuuden suurimmat monumentit ovat niitä, jotka jätetään rakentamatta.
Lähdetään luontoretkelle Helsinkiin, kohteita on satoja. Toivoisin, että retkellä kokisimme kuinka metsä ja meri katsovat meitä. Emme menisi metsään matkailijoina, vaan muuten vaan. Kuulisimme Kallvikinniemen komeiden honkien äänen ja Suomenlahden silokallioiden hiljaisuuden. Eikä otettaisi yhtään kuvaa.
Luonto hoitaa
- muutama minuutti metsässä: verenpaine laskee ja henki alkaa kulkea. Naaman lihakset rentoutuvat ja mukava ajatus alkaa hymyilyttää.
- 20 minuuttia metsässä: tunnet miten mieliala alkaa kohota, ahdistus vähenee, huolten paino alkaa hellittää, kun päätä puristavat asiat asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin.
- tunti metsässä ja tarkkaavaisuus paranee. Maailmassa on muutakin kuin minä itse. Oma pää on vain pieni kioski, jossa on kaksi pientä tarkkailuluukkua ja vajavaisten aistien komentokeskus. Ehkä luonto tietää enemmän kuin minä.
- kaksi tuntia metsässä: Elimistön puolustuskyky paranee. Nämä puut ovat minun puolellani. Olen osa tätä kaikkea ja se on hieno asia. Olipa hyvä että tulin.
Ihmisen elinympäristöstä vähintään 60 prosenttia pitäisi olla luontoa, jotta voisimme hyvin. Lähimetsään tai puistoon saisi olla matkaa 300 metriä.
Retken ohjelma:
Tällä kierroksella keskustellaan ajankohtaisista asioista:
– millainen on keli? – Joko ruohokanukka kukkii? – Montako miljardia vuotta tuo kivi täyttää? – Mikä tuo heinä on? – Mistä tuuli tuulee ja minne vesi menee? – Voiko maitohorsman kukkia syödä? – Joko nokkosen siemeniä kannattaa kerätä?