Kotiharjun yleinen sauna Helsingin Kalliossa on näkemisen ja kokemisen arvioinen paikka, jossa miesten puolella professorit, miljonäärit ja hipsterit istuvat samoilla lauteilla työttömien, kulkureiden ja tavallisten ukkeleiden kanssa puhumassa mitä puhuvatkin. Tyttöjen puolella puhutaan tyttöjen asioita. Kuvassa Hollannin TV4 tekee reportaasia eivätkä kanta-asiakkaat anna kuvaajien häiritä  höyryämistään.

Satu meni saunaan ja pisti laukun naulaan.

Sauna on suomalaisen vieraanvarasuuden keskeisin osa. Meitä on noin 5,5 miljoonaa ja meillä on yli kolme miljoonaa saunaa, joten kyllä siitä kannattaa puhua. Minä voin viedä vieraasi opastetulle saunakierrokselle ja samalla he saavat myös tärkeimmät tiedot maastamme ja kulttuuristamme. Helsingin saunakierroksella esittelen pääkaupungin tärkeimmät nähtävyydet – ja kun lähes jokaisessa rakennuksessa on jonkinlainen sauna, voimme samalla tehdä myös saunakierroksen.

Tamminiemen sauna  on Suomen kallein ja kuuluisin. Siellä kylpeminen maksaa EUR 3.500,00 / kerta. Enintään 12 mahtuu saunomaan, joten hintaa tulee vähän vajaa EUR 300 per kylpijä. 

Tutustumme kaupunkikierroksella Mannerheimintien, Meilahden, Töölön Rautatientorin ja Hakaniemen tärkeimpiin nähtävyyksiin. Esittelykäynnit saunoissa järjestetään varaustilanteen ja kiinnostuksen mukaan.

Mielenkiintoisia saunoja ovat mm.

Löyly on voittanut palkintoja suunnittelunsa ja ekologisuutensa takia. Varaukset kannattaa tehdä ajoissa. 

Löyly Hernesaaressa – joka pääsi viime vuonna amerikkalaisen Time Magazinen maailman 100 tärkeimmän paikan luetteloon

Allas Sea Pool Kauppatorilla, jossa kylpijät pääsevät pulikoimaan saunan lisäksi erilämpöisiin vesiin ihan Presidentinlinnan edustalle.

Saunasaaressa on ihana tunnelma ja kaksi savusaunaa, paljuja ja kokoontumistiloja. Kuvassa ulkomaisia matkailuammattilaisia tutustumassa Suomen tarjontaan The Travel Experiencen vieraana, http://www.travel-experience.net/

Saunasaari Helsingin kaakkoispuolella vain 20 minuutinvenematkan päässä antaa ylellisen saunomiskokemuksen.

Uunisaaren sauna Kaivopuiston rannan edustalla on kiva ryhmille. Uunissaressa on hyvä ravintola ja kokoustilat. Uimaranta on auki läpi vuoden ja järjestän siellä myös pieniä luontokierroksia. 

Kallion saunat ovat kuuluisia:

Arla sijaitsee Helsinginkadun ja Kaarlenkadun kulmassa, Ravintola Roskapankin naapurissa, jossa voi saunan jälkeen käydä juomassa edulliset oluet ja syömässä halvat ja hyvät pizzat. Arlaa isännöi kulttuurivaikuttaja Kimmo Helistö. 

Uutta saunaa Jätkäsaaressa isännöi myös Kimmo Helistö.

Kotiharjun sauna on ehdoton legenda. Ei siitä muuta tarvitse sanoakaan. Sisään vaan.

Kulttuurisauna on Hakaniemen rannan suomalais-japanilainen sauna, mutta se ei ryhmävarauksia vastaan, mutta suosittelen vierailua yksityisesti!

Helsingin Työväentalo, joka käyttää nimeä Paasitorni sijaitsee Hakaniemessä. Se on mahtava ja historiallinen ja sieltä tornista alkoi vuonna 1918 väkivaltainen sisällissota. Nykyään torni on tilanteen mukaan avoinna yleisölle ja tornissa on saunakin. 

Villa Kiven sauna  keskellä kaupunkia  Töölönlahdella on varmasti vähemmän tuttu. Se on Suomen Kirjailijaliiton sauna ja se on avoinna varaustilanteen mukaan.

Lapinlahden lähteen sauna on Helsingin vanhin yleinen sauna. Se sijaitsee Lapinlahden vanhan mielisairaalan sivurakennuksessa ja on vielä toistaiseksi kaikkien käytössä ennen isoja muutoksia.

Lapinlahti on kansainvälinen kohtauspaikka, kuvassa kaverit Meksikosta, Bulgariasta ja Suomesta.

Ja voimme tietysti tehdä Helsinki -kierroksen sanomatta sanaakaan saunoista.

Lonely Planet Culture Trails -kirjassa julkaistiin juttua Suomen saunoista  – ja minun opastukseni pääsi mukaan. Lonely Planet 2017.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!