Voit kokeilla Olympiastadionin uusia tuoleja Sanomatalon aulassa. Ihan mukavat!

Olympiastadionin torni rakennettiin harmonisoimaan valtavaa funkisrakennusta. Arkkitehdit Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti suunnittelivat rakennuksen symboloimaan myös Suomen tasavallan ulkoista kuvaa.

Helsinki muuttuu kaiken aikaa. Vanhoja monumentaalirakennuksia restauroidaan, uusia kaupunginosia ja ostoskeskuksia rakennetaan. Ihmisiä muuttaa sekä Suomesta, että ulkomailta Helsinkiin. Elokuussa avataan viimein Olympiastadion ja me Helsinki-oppaat opastamme kaikkia kiinnostuneita katsomaan millainen vuonna 1938 valmistuneesta monumentista remontin jälkeen tuli. Remontti maksoi 350 miljoonaa euroa, sillä rahalla saisi kolme Keskustakirjasto Oodia. Mutta Olympiastadion on enemmän kuin vain urheilutemppeli. Ja mikä hienointa, Urheilumuseo aukeaa myös ja siellä ymmärrämme urheilun merkityksen suomalaisten itsetunnolle. Voitto on valtava asia, tappio myös.

Vanha keskusta

Pilvet häipyvät Senaatintorin yltä ja aurinko paistaa juhlijoille.

Helsinkiin on muodostumassa kaksi keskustaa. Vanhin keskusta on Senaatintori, jonne kesäksi perustettiin ylipormestarin ideoima terassimaailma. Se sai paljon kritiikkiä, mutta onhan tässä jotain hauskaakin. Nyt suomalaisten auktoriteetit valtiovalta, kirkko ja valistus (Valtioneuvoston linnaTuomiokirkko ja Yliopisto), jotka ovat vahtineet ja vuosisatoja säädelleet kansalaisten juhlintaa ja juopottelua, saavat nyt katsella paraatipaikalla uutta vapaata huvittelukulttuuria ja kulinarismia.

Pop-up -opastuksia tarjolla Helsingin Kauppatorilla. Helsinki-oppaita Perho Liiketalousopiston kurssilla: Pasi, Arja, Kristina, Tommy, Susanna, Kasper, Marja-Berry The Best, Päivi ja edessä alhaalla Jaakko. Oppaat saivat lainata suurlähettiläs Oreckin rahoittaman designkampanjan torikojumalleja. 

Kauppatorin ja Katajanokan maisema muuttuu. Yhdysvaltojen suurlähettiläs Bruce Oreck totesi aikoinaan Helsingin Sanomissa, että Helsingin Kauppatori on kuin Bangladeshin päätori – sotkuinen ja tyylitön eikä edusta sitä designia, josta Suomi tunnetaan. Vanha Kauppahalli torin kupeessa on remontoitu, Suomenlinnan lautan laituria korjaillaan ja rantaan on suunnitteilla ”jotain”. Uusi väliaikainen laituri Vallisaaren Biennaali-taidenäyttelyyn on kesken, koska taiteen suurtapahtuma siirtyi koronan takia ensi vuoteen. Katajanokalle valmistuu puusta Stora Enson uusi pääkonttori. Se entinen on se sokeripala, jota tässä videossa pestään ulkoapäin. 

https://www.youtube.com/watch?v=lXmAjR1Ow-8

Uusi keskusta

Suomen Kansallismuseo uusiutuu. Pysyvät kokoelmat käyvät läpi isoa muutosta ja kiinnostavia vaihtuvia näyttelyitä avataan. Varaa aikaa kunnon kierrokselle Kansallismuseossa – huomaat, että oma ikä on vain numero. 

Kansalaistorilla on rento meininki ja paljon tilaa monenlaisille toimijoille ja ajankohtaisille tapahtumille. Eduskunta seisoo domoinoivana Arkadianmäellä, Mannerheimintien toisella puolella, mutta samalle tasolle yltää Keskustakirjasto Oodin ylimmän, Kirjataivas -kerroksen lattia. Se symboloi rakennuttajien mukaan demokratiaa, joka on tärkeintä suomalaisessa arvoasteikossa. Oodissa kävi ensimmäisen toimintavuoden aikana 3,1 miljoonaa asiakasta. Tervetuloa Oodiin – siellä tulee aina hyvälle mielelle!

Ulkomaalaiset vieraat eivät meinaa uskoa silmiään, kun he tutustuvat tähän suomalaisen sivistyksen monumenttiin. Oodissa menee vähintään tunti. 

Kansalaistorin reunoilla sijaitsee myös Sanomatalon valtava lasikuutio, Nykytaiteen museo Kiasma, Musiikkitalo, Hakasalmen huvila, Kansallismuseo, Kansallisoopperakin näkyy Töölönlahden rannalla, Olympiastadionin torni ja jopa Pasilan uudet tornitalot erottuvat etäämpää. Finlandiatalo on seuraavana remontointivuorossa ja valkoinen carrara-marmori korvataan kovemmalla italialaisella marmorilla. 

Helsinki on kaikkien suomalaisten pääkaupunki, sen vuoksi Stadiin kannattaa tutustua.

Kaksi ratsastajaa Nykytaiteen museo Kiasman edustalla. 

Tehdään ryhmällesi kiva Helsinki-kierros. Katsellaan uutta ja vanhaa, arkista ja juhlallista Stadia.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!