Seuraava kierros tilauksen mukaan.
Pyydä tarjous sähköpostilla: ulla-maija.rouhiainen@ullistravelstudio.fi
Paikka: Lähtö Lapinlahden sairaalan sisäpihalta, Lapinlahden Lähteen kahvilan edestä. Kierros päättyy Hietaniemen hautausmaan vanhalle luterilaiselle puolelle, lähelle Mechelininkatu 2c -porttia.
Hinta: EUR 15 sis alv 24%
—————————–
Ote Lapinlahden ylilääkärin professori A.Th.Saelanin muistikirjasta, osa 1:
”2.4.1874 Rouva H: Hyvin rauhaton: nauraa kovalla äänellä, tahtoo mennä ulos ikkunoiden läpi. 8.4. Rauhallisempi. 15.-17.4. Hyvin rauhaton ja väkivaltainen. 23.4. Anoppinsa ja lankonsa kävivät. Näytti tuntevan heidät, vaikka ei maininnut nimeltä. Oli tavattoman ystävällinen omalla tavallaan. Soitti lankonsa kanssa kappaleen pianolla, näytti seuraavan nuotteja oikein. Antoi jokseenkin kunnollisia vastauksia. 25.4. Hyvin levoton, laulaa korkealla äänellä ja nauraa, kiroilee ja uhkaa nyrkein. Suljettiin pimeään selliin. 27.4. Rauhallinen, on nukkunut vähän yöllä, makaa hiljaa.” (Toimittanut Kalle Achté HYKS Psykiatrian klinikka, klinikan täyttäessä 140 vuotta 12.8.1981)
Aleksis Kivi: ”Saapa tässä mies koetella yhtä ja toista, sekä leikkia että totta, tässä mailmassa, jonka oppineet sanovat ymmyrjäiseksi kuin minun pääni ja pyörivän tyhjässä ilmassa. Mutta kas, kun kaikki viimein ympäri käy, niin otamme ryypin ja unohdamme kaikki. Ryypin otamme ja nauramme ja itkemme yhtaikaa elinkautemme retkille.”
#hyvä #mieli #kaikilla #lapinlahti #hietaniemi
Kaikkien Lapinlahti
Ajankohtainen Lapinlahden vanha mielisairaala on täynnä elämää. Monet mielenterveyden ammattilaiset, taiteilijat ja käsityöläiset käyttävät tätä 170 vuotta vanhaa Engelin suunnittelemaa monumentaalista taloa ja puistomiljöötä harjoittaakseen elinkeinoaan ja järjestäen tapahtumia kaupunkilaisille. Lapinlahdensäilyttämiskampanja kulkee nimellä ”Kaikkien Lapinlahti”.
Historiallisia mielen muutoksia -kierroksella keskustelemme, kuinka lääketiede ja biologia ovat kehittäneet psyykkisten sairauksien hoitoa vuosisatojen aikana. Tiede alkoi Lapinlahden perustamisen aikoihin syrjäyttää uskontoa mielisairauksien ymmärtämisessä. Naisten yhteiskunnallinen asema alkoi muuttua ja luokkaerot aiheuttivat muutoksia myös mielisairauksien hoidossa. Kun Lapinlahti perustettiin, kesti vielä 15 vuotta ennenkuin Sigmund Freud ja 34 vuotta ennenkuin C.G.Jung syntyivät. Nämä herrat (ja muutamat muutkin) keksivät uuden universumin, jolle on annettu nimi ihmisen ”tiedostamaton”. Huumaavat lääkkeet ja alkoholi olivat silloinkin syynä monen ihmisen pahaan oloon.
Keskustelemme kierroksen aikana myös Lapinlahden kuuluisista potilaista. Heistä tunnetuin on Aleksis Kivi, jonka masennuksen aiheuttajista ainakin kaksi lepää Hietaniemen hautausmaalla. Toinen heistä on Albina Palmqvist, joka antoi nuorelle Aleksikselle rukkaset ja toinen on professori August Ahlqvist, jonka muistovärssy Kiven kuoleman johdosta on järkyttävä:
”Runoilijaks ma ristitiin / sanottiin Shakespeareksi / verraksi Väinön väitettiin. / Muut´en mä ollut kuitenkaan / kuin taitamaton tahruri / ja hullu viinan juoja vaan.”
Ahlqvistin kritiikki aiheutti sen, ettei Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaissut Seitsemää veljestä Kiven elinaikana ja se oli Kivelle valtava pettymys. Seitsemän veljestä on ensimmäinen suomenkielellä julkaistu romaani. Aleksis Kiven huone Lapinlahdessa on museoitu.
Kierroksen toisen puolen aikana kävelemme Lapinlahden vieressä sijaitsevalla Hietaniemen hautausmaalla ja keskustelemme siellä lepäävistä entisistä sairaalan potilaista, tiedemiehistä ja lääkäreistä.